Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Sztufada

Sztufada


Składniki:

  • 70 dag wołowiny bez kości (zrazowa, krzyżowa, skrzydło),
  • 6 dag tłuszczu,
  • 6 dag słoniny,
  • 10 dag cebuli,
  • czosnek,
  •  3 dag koncentratu pomidorowego,
  • 1 kieliszek stołowego wina,

zaprawa z warzyw:

  • 2 dag oleju,
  • 2 dag cukru,
  • ½ liścia bobkowego,
  • 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
  • 3 dag cebuli,
  • 3 dag selera,
  • 3­ dag marchwi,
  • 3 dag pietruszki,

Sztufada – przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, obrać z powięzi, osączyć, natrzeć i obłożyć warzywami z zaprawy („Pieczeń wołowa po flamandzku”).
  2. Włożyć do miski kamiennej, pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny.
  3. Następnego dnia wyjąć mięso z zaprawy, usunąć nożem przyprawy i warzywa.
  4. Naszpikować osoloną, pokrojoną w słupki słoniną długości 6 cm, średnicy 1 cm.
  5. Mięso oprószyć solą, osmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu.
  6. Przełożyć do rondla, dodać tłuszcz z osmażenia, ⅛ litra wody, obraną, pokrojoną w krążki cebulę.
  7. Dusić powoli pod przykryciem do miękkości.
  8. Wyparowany sos uzupełnić wodą.
  9. Gdy pieczeń jest miękka, wyjąć, sos przetrzeć, osolić, dodać do smaku pomidory, roztarty czosnek i wino.
  10. Włożyć pieczeń i jeszcze przez kilka minut dusić.
  11. Pieczeń pokroić w cienkie plastry w poprzek włókien, ułożyć na podłużnym półmisku, oblać sosem.
  12. Osobno podać ziemniaki lub makaron, gotowaną jarzynę i surówkę z warzyw.
  13. Zamiast okładania mięsa warzywami z zaprawy można je skropić na kilka godzin octem i przed duszeniem pobić tłuczkiem.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x