Sztufada
Sztufada
Składniki:
- 70 dag wołowiny bez kości (zrazowa, krzyżowa, skrzydło),
- 6 dag tłuszczu,
- 6 dag słoniny,
- 10 dag cebuli,
- czosnek,
- 3 dag koncentratu pomidorowego,
- 1 kieliszek stołowego wina,
zaprawa z warzyw:
- 2 dag oleju,
- 2 dag cukru,
- ½ liścia bobkowego,
- 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
- 3 dag cebuli,
- 3 dag selera,
- 3 dag marchwi,
- 3 dag pietruszki,
Sztufada – przygotowanie:
- Mięso opłukać, obrać z powięzi, osączyć, natrzeć i obłożyć warzywami z zaprawy („Pieczeń wołowa po flamandzku”).
- Włożyć do miski kamiennej, pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny.
- Następnego dnia wyjąć mięso z zaprawy, usunąć nożem przyprawy i warzywa.
- Naszpikować osoloną, pokrojoną w słupki słoniną długości 6 cm, średnicy 1 cm.
- Mięso oprószyć solą, osmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu.
- Przełożyć do rondla, dodać tłuszcz z osmażenia, ⅛ litra wody, obraną, pokrojoną w krążki cebulę.
- Dusić powoli pod przykryciem do miękkości.
- Wyparowany sos uzupełnić wodą.
- Gdy pieczeń jest miękka, wyjąć, sos przetrzeć, osolić, dodać do smaku pomidory, roztarty czosnek i wino.
- Włożyć pieczeń i jeszcze przez kilka minut dusić.
- Pieczeń pokroić w cienkie plastry w poprzek włókien, ułożyć na podłużnym półmisku, oblać sosem.
- Osobno podać ziemniaki lub makaron, gotowaną jarzynę i surówkę z warzyw.
- Zamiast okładania mięsa warzywami z zaprawy można je skropić na kilka godzin octem i przed duszeniem pobić tłuczkiem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]