Desery i napojePRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Tort Fedora

Tort Fedora


masa czekoladowa:

Składniki:

  • 40 dag cukru,
  • 40 dag masła,
  • ¼ l wody,
  • 1 żółtko,
  • ½ łyżki octu 6%,
  • 5 dag kakao,
  • wanilia,
  • 3 okrągłe wafle,

masa orzechowa:

  • 10 dag orzechów włoskich,
  • 5 dag kaszki manny,
  • 15 dag cukru pudru,
  • ⅛ l mleka,
  • wanilia,
  • szczypta soli,

Przygotowanie:

  1. Z cukru, wody i octu ugotować syrop 2 stopnia „do nitki”, włożyć kakao, starannie rozmieszać, do gorącej masy dodawać po trochu masła, dokładnie ucierając.
  2. Gdy masa jest letnia włożyć żółtko i dalej ucierać na pulchną masę w zimnym miejscu, zostawić do ostygnięcia, ciągle mieszając.
  3. Przyrządzić masę orzechową .
  4. Wafel posmarować połową masy czekoladowej, przykryć drugim waflem, przycisnąć, nałożyć masę orzechową, wyrównać, znowu przykryć waflem.   Na wierzchu ułożyć resztę masy czekoladowej, równo rozsmarować i wygładzić nożem zanurzonym w wodzie.
  5. Tort Fedora przybrać przy pomocy patronu zmielonymi orzechami, które należy odłożyć przy sporządzaniu masy. (Patrz Tort kruchy z masą czekoladową),

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x