Tort Fedora
Tort Fedora
masa czekoladowa:
Składniki:
- 40 dag cukru,
- 40 dag masła,
- ¼ l wody,
- 1 żółtko,
- ½ łyżki octu 6%,
- 5 dag kakao,
- wanilia,
- 3 okrągłe wafle,
masa orzechowa:
- 10 dag orzechów włoskich,
- 5 dag kaszki manny,
- 15 dag cukru pudru,
- ⅛ l mleka,
- wanilia,
- szczypta soli,
Przygotowanie:
- Z cukru, wody i octu ugotować syrop 2 stopnia „do nitki”, włożyć kakao, starannie rozmieszać, do gorącej masy dodawać po trochu masła, dokładnie ucierając.
- Gdy masa jest letnia włożyć żółtko i dalej ucierać na pulchną masę w zimnym miejscu, zostawić do ostygnięcia, ciągle mieszając.
- Przyrządzić masę orzechową .
- Wafel posmarować połową masy czekoladowej, przykryć drugim waflem, przycisnąć, nałożyć masę orzechową, wyrównać, znowu przykryć waflem. Na wierzchu ułożyć resztę masy czekoladowej, równo rozsmarować i wygładzić nożem zanurzonym w wodzie.
- Tort Fedora przybrać przy pomocy patronu zmielonymi orzechami, które należy odłożyć przy sporządzaniu masy. (Patrz Tort kruchy z masą czekoladową),
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]