Ciasto potrawyPRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Tort kawowy

Tort kawowy.


Składniki:

masa orzechowa:

  • ¼ kg orzechów włoskich,
  • ¼ kg cukru pudru,
  • ⅛ l śmietanki,
  • wanilia,
  • 3 okrągłe wafle,

masa kawowa:

  • ½ kg masła,
  • 6 jaj,
  • wanilia,
  • 40 dag cukru,
  • 4 dag kawy ziarnistej,
  • 1 kieliszek spirytusu,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić masę orzechową: orzechy przebrać, zemleć, utrzeć z cukrem i wanilią, dodając tyle śmietanki, aby masa była gęsta.
  2. Następnie przyrządzić masę kawową.
  3. Na waflu rozłożyć połowę masy kawowej, dodatkowo przykryć drugim waflem, na wafel ten nałożyć równo masę orzechową, którą znowu przykryć waflem.
  4. Na wierzchu ułożyć resztę masy kawowej, wyrównać także wierzch i boki tortu.
  5. Przybrać tort przy pomocy patronu miałko zmieloną kawą, układając np wzór gwiazdy, stylizowanych liści itp.
  6. Tort kawowy zostawić w zimnym miejscu, aby dobrze zastygł.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x