Tort kawowy
Tort kawowy.
Składniki:
masa orzechowa:
- ¼ kg orzechów włoskich,
- ¼ kg cukru pudru,
- ⅛ l śmietanki,
- wanilia,
- 3 okrągłe wafle,
masa kawowa:
- ½ kg masła,
- 6 jaj,
- wanilia,
- 40 dag cukru,
- 4 dag kawy ziarnistej,
- 1 kieliszek spirytusu,
Przygotowanie:
- Przyrządzić masę orzechową: orzechy przebrać, zemleć, utrzeć z cukrem i wanilią, dodając tyle śmietanki, aby masa była gęsta.
- Następnie przyrządzić masę kawową.
- Na waflu rozłożyć połowę masy kawowej, dodatkowo przykryć drugim waflem, na wafel ten nałożyć równo masę orzechową, którą znowu przykryć waflem.
- Na wierzchu ułożyć resztę masy kawowej, wyrównać także wierzch i boki tortu.
- Przybrać tort przy pomocy patronu miałko zmieloną kawą, układając np wzór gwiazdy, stylizowanych liści itp.
- Tort kawowy zostawić w zimnym miejscu, aby dobrze zastygł.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]