PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Tort migdałowy (makaronikowy)

Tort migdałowy (makaronikowy).

Tort jest wyrobem składającym się w zasadzie z trzech, a często nawet większej liczby “półfabrykatów”. W skład jego wchodzi bowiem podstawa z ciasta (jednego z dwóch – trzech rodzajów), masa lub krem, często przetwory owocowe, ponadto lukier lub polewa i w końcu różnorodne elementy dekoracyjne. Tortów nie robi się na co dzień, są wyrobami typowo okazjonalnymi. Dlatego warto je przygotowywać “etapowo”, piekąc w przeddzień ciasto, czyli tzw. blaty tortowe, pozostałe czynności wykonując następnego dnia. 


Składniki:

Ciasto:

  • 6 białek (18 dag),
  • 60 dag cukru,
  • 30 dag migdałów,
  • 5 dag tartej bułki,
  • ¼ l wody,
  • ½ łyżki octu (6%),
  • tłuszcz do formy,
  • 4 dag tartej bułki,

Masa Kawowa:

  • ¼ kg masła,
  • 3 jaja,
  • 3 dag kawy,
  • wanilia,
  • 20 dag cukru-pudru,
  • kieliszek spirytusu lub wódki,
  • lukier pomadkowy kawowy:
    • ⅛ l mocnej kawy,
    • ½ łyżki octu (6%),
    • 30 dag cukru,

Przygotowanie:

  1. Migdały najpierw sparzyć, obrać, zemleć.
  2. Dwie tortownice równej wielkości posmarować masłem, później posypać tartą bułką.
  3. Następnie z cukru, wody i octu ugotować syrop 2 stopnia „do nitki”.
  4. Ubić pianę.
  5. Cienkim strumieniem lać gorący syrop do piany i szybko ubijać.
  6. Wymieszać na koniec ze zmielonymi migdałami i tartą bułką.
  7. Podzielić na 2 części, upiec 2 krążki, wyjąć i później ostudzić.
  8. Przyrządzić wreszcie masę kawową.
  9. Krążki przełożyć masą kawową, następnie boki wyrównać.
  10. Część masy (5 – 6 łyżek) zostawić na przybranie.
  11. Polukrować tort migdałowy lukrem pomadkowym kawowym, pozostałą masę włożyć do „szprycki” lub tuby zrobionej z pergaminowego papieru,
    albo woreczka z folii, przybrać nią powierzchnię tortu.

Zamiast masą kawową można przełożyć tort masą pomarańczową i polukrować.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x