Tort kruchy z kajmakiem waniliowym
Tort kruchy z kajmakiem waniliowym
Składniki:
ciasto:
- 30 dag mąki krupczatki,
- 20 dag masła,
- 10 dag cukru pudru,
- 3 gotowane żółtka,
kajmak waniliowy:
- ½ l mleka lub śmietanki,
- 40 dag cukru,
- 5 ÷ 10 dag masła lub margaryny,
- wanilii,
…i jeszcze:
- ¼ kg dżemu agrestowego lub porzeczkowego do przełożenia.
Tort kruchy z kajmakiem waniliowym – Przygotowanie:
- Przyrządzić kruche ciasto według przepisu „Kruche ciastka polskie”.
- Upiec 5 równych krążków w torownicy.
- Gorące zdejmować ostrożnie szerokim nożem, zsuwać na stolnicę, schłodzić.
- Przyrządzić kajmak waniliowy.
- Zimne krążki przekładać na przemian dżemem porzeczkowym (wiśniowym, agrestowym, morelowym) i utartym kajmakiem.
- Krążki ciasta przyciskać dokładnie do mas.
- Wierzch i boki pokryć kajmakiem, smarując równo szerokim nożem, trzy łyżki kajmaku zafarbować łyżką karmelu (1 dag cukru silnie zrumienić, zagotować z 2 – 3 łyżkami wody), trochę rozrzedzić, wlać do woreczka cukierniczego i cienkim strumieniem kajmaku narysować na torcie skośną kratkę.
- W ten sam sposób można łączyć małe krążki o średnicy 6 – 7 cm przekładając po 3 − 4 krążki dżemem i kajmakiem.
- Złożone ściśle krążki polukrować z wierzchu, boki wyrównać nożem.
W ten sposób można również przyrządzać tort z kajmakiem czekoladowym lub kawowym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]