WypiekaneWyroby cukiernicze

Tort Stefania

 

Tort Stefania


ciasto biszkoptowe:

  • 6 jaj,
  • 30 dag mąki,
  • 30 dag cukru-pudru (ile ważą jaja, tyle cukru i tyle mąki),
  • 10 szt. zmielonych gorzkich lub olejek migdałowy,
  • wanilia,
  • ⅓ paczki proszku spulchniającego,
  • 3 dag masła do formy,

masa czekoladowa:

  • 50 dag masła,
  • 40 dag cukru,
  • 6 jaj,
  • wanilia,
  • 6 – 8 dag kakao lub 10 – 15 dag czekolady,
  • 1 kieliszek spirytusu,
  • 1 kieliszek mocnej kawy,

polewa czekoladowa (glazura):

  • 10 – 20 dag czekolady,
  • 5 – 10 dag masła,

Przygotowanie:

  1. Jaja utrzeć starannie z cukrem, dosypując po trochu przesianą mąkę, zmieszaną starannie z proszkiem, dodać zmielone migdały, wanilię, wszystko starannie utrzeć na pulchną masę.
  2. Dwa równe dna tortownicy nagrzane posmarować dokładnie masłem, ostudzić, dawać po trochu ciasto.
  3. Cienko i równo smarować nożem.
  4. Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor.
  5. Zdejmować gorące krążki z dna tortownic szerokim nożem, układać równo na stolnicy.
  6. Z tej porcji otrzymuje się 6 – 8 krążków.
  7. Zimne krążki przekładać masą czekoladową.
  8. Boki tortu wyrównać.
  9. Tort Stefania polukrować polewą czekoladową I.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x