Tort Stefania
Tort Stefania
ciasto biszkoptowe:
- 6 jaj,
- 30 dag mąki,
- 30 dag cukru-pudru (ile ważą jaja, tyle cukru i tyle mąki),
- 10 szt. zmielonych gorzkich lub olejek migdałowy,
- wanilia,
- ⅓ paczki proszku spulchniającego,
- 3 dag masła do formy,
masa czekoladowa:
- 50 dag masła,
- 40 dag cukru,
- 6 jaj,
- wanilia,
- 6 – 8 dag kakao lub 10 – 15 dag czekolady,
- 1 kieliszek spirytusu,
- 1 kieliszek mocnej kawy,
polewa czekoladowa (glazura):
- 10 – 20 dag czekolady,
- 5 – 10 dag masła,
Przygotowanie:
- Jaja utrzeć starannie z cukrem, dosypując po trochu przesianą mąkę, zmieszaną starannie z proszkiem, dodać zmielone migdały, wanilię, wszystko starannie utrzeć na pulchną masę.
- Dwa równe dna tortownicy nagrzane posmarować dokładnie masłem, ostudzić, dawać po trochu ciasto.
- Cienko i równo smarować nożem.
- Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor.
- Zdejmować gorące krążki z dna tortownic szerokim nożem, układać równo na stolnicy.
- Z tej porcji otrzymuje się 6 – 8 krążków.
- Zimne krążki przekładać masą czekoladową.
- Boki tortu wyrównać.
- Tort Stefania polukrować polewą czekoladową I.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]