Tort kruchy z masą czekoladową
Tort Kruchy z Masą Czekoladową
ciasto:
Składniki:
- 30 dag mąki krupczatki,
- 20 dag masła,
- 10 dag cukru pudru,
- 10 dag orzechów laskowych,
- 4 surowe żółtka,
- 10 dag orzechów laskowych do posypania,
masa czekoladowa:
- 20 dag masła,
- 20 dag margaryny,
- 6 dag kakao,
- 30 dag cukru,
- ⅛ l mleka,
- 5 jaj,
- 1 kieliszek kawy,
- 1 kieliszek spirytusu,
tort kruchy z masą czekoladową – przygotowanie:
- Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek surowych i zmielonych orzechów laskowych przyrządzić kruche ciasto.
- Upiec w tortownicy 4 – 5 równych krążków, zdjąć z blachy, ułożyć na stolnicy, ostudzić.
- Przyrządzić masę czekoladową, dodając kieliszek mocnego naparu kawy, 10 dag lekko zrumienionych w piekarniku orzechów laskowych, wyjąć, włożyć do ściereczki, pocierając obrać z łupin, przebrać i zmiażdżyć wałkiem na stolnicy.
- Krążki ciasta przekładać masą czekoladową oraz przykryć nią wierzch i boki.
- Boki obsypać orzechami.
- Wyciąć krążek papieru z otworami odpowiedni do wielkości tortu, a w nim 4 liście klonu.
- Krążek papieru z otworami ułożyć ostrożnie na torcie (masa musi być dobrze wystudzona), w otwory wsypać zmiażdżone orzechy.
- Zdjąć ostrożnie papier.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]