WypiekaneWyroby cukiernicze

Tort z orzechów laskowych (z masą kawową)

Tort z Orzechów Laskowych (z masą kawową)


ciasto biszkoptowe:

  • 8 jaj,
  • 40 dag cukru-pudru,
  • 25 dag mąki pszennej,
  • 10 dag łuskanych orzechów laskowych,
  • ½ łyżki octu (6%),

masa kawowa:

  • 35 dag masła,
  • 35 dag cukru,
  • wanilia,
  • 3 dag kawy ziarnistej,
  • 15 dag zrumienionych orzechów laskowych,
  • 2 dag masła,
  • papier do pieczenia,

Przygotowanie:

  1. 25 dag orzechów laskowych zrumienić, wytrzeć czystą ściereczką, wybrać z łupinek, zmiażdżyć wałkiem na stolnicy.
  2. Mąkę przesiać.
  3. Tortownicę wyłożyć natłuszczonym papierem.
  4. Przyrządzić ⅛ l mocnego naparu kawowego.
  5. Jaja wybić do miski lub kociołka, dodać cukier, utrzeć masę.
  6. Wstawić z naczyniem na parę, ubijając trzepaczką w kształcie rózgi.
  7. Gdy masa zgęstnieje, wlać cienkim strumieniem cztery łyżki wrzącej, zakwaszonej wody.
  8. Zdjąć z pary i na stole ubijać ciągle do zupełnego ostudzenia.
  9. Wymieszać lekko z przesianą mąką i 10 dag orzechów.
  10. Wyłożyć do tortownicy.
  11. Piec w średnio nagrzanym piekarniku 40 – 50 minut.
  12. Wyjąć, zdjąć papier, ostudzić.
  13. Przyrządzić masę kawową: masło utrzeć trzepaczką w kształcie rózgi na puszystą masę.
  14. Z cukru i ⅛ l mocnego naparu kawowego ugotować syrop II stopnia „do nitki”.
  15. Syrop ostudzić, dodać wanilię.
  16. Masę podzielić na dwie części.
  17. Do jednej dodać 10 dag orzechów laskowych, wymieszać, przełożyć tort.
  18. Resztą masy pokryć wierzch i boki tortu, smarując równo nożem.
  19. Boki tortu obsypać 5 dag orzechów.
  20. Wierzch przybrać ziarenkami palonej kawy.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x