Tort z orzechów laskowych (z masą kawową)
Tort z Orzechów Laskowych (z masą kawową)
ciasto biszkoptowe:
- 8 jaj,
- 40 dag cukru-pudru,
- 25 dag mąki pszennej,
- 10 dag łuskanych orzechów laskowych,
- ½ łyżki octu (6%),
masa kawowa:
- 35 dag masła,
- 35 dag cukru,
- wanilia,
- 3 dag kawy ziarnistej,
- 15 dag zrumienionych orzechów laskowych,
- 2 dag masła,
- papier do pieczenia,
Przygotowanie:
- 25 dag orzechów laskowych zrumienić, wytrzeć czystą ściereczką, wybrać z łupinek, zmiażdżyć wałkiem na stolnicy.
- Mąkę przesiać.
- Tortownicę wyłożyć natłuszczonym papierem.
- Przyrządzić ⅛ l mocnego naparu kawowego.
- Jaja wybić do miski lub kociołka, dodać cukier, utrzeć masę.
- Wstawić z naczyniem na parę, ubijając trzepaczką w kształcie rózgi.
- Gdy masa zgęstnieje, wlać cienkim strumieniem cztery łyżki wrzącej, zakwaszonej wody.
- Zdjąć z pary i na stole ubijać ciągle do zupełnego ostudzenia.
- Wymieszać lekko z przesianą mąką i 10 dag orzechów.
- Wyłożyć do tortownicy.
- Piec w średnio nagrzanym piekarniku 40 – 50 minut.
- Wyjąć, zdjąć papier, ostudzić.
- Przyrządzić masę kawową: masło utrzeć trzepaczką w kształcie rózgi na puszystą masę.
- Z cukru i ⅛ l mocnego naparu kawowego ugotować syrop II stopnia „do nitki”.
- Syrop ostudzić, dodać wanilię.
- Masę podzielić na dwie części.
- Do jednej dodać 10 dag orzechów laskowych, wymieszać, przełożyć tort.
- Resztą masy pokryć wierzch i boki tortu, smarując równo nożem.
- Boki tortu obsypać 5 dag orzechów.
- Wierzch przybrać ziarenkami palonej kawy.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]