Tort z orzechów włoskich
Tort z orzechów włoskich
Składniki:
- 8 jaj,
- 25 dag cukru-pudru,
- 25 dag orzechów włoskich,
- wanilia,
- 1 cytryna,
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy,
- 3 łyżki tartej bułki,
- 2 dag tłuszczu do formy,
- 2 dag tartej bułki do formy,
Przygotowanie:
- Tortownicę posmarować starannie tłuszczem, wysypać tartą bułką.
- Orzechy zemleć.
- Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.
- Ubić pianę.
- Wyłożyć na żółtka pianę, zmielone orzechy, tartą bułkę, lekko wymieszać wszystkie składniki ciasta, wyłożyć do przygotowanej tortownicy, piec w średnio gorącym piekarniku około 40 minut.
- Zimny tort z orzechów włoskich przekroić na dwa krążki, przełożyć masą orzechową lub czekoladową o polukrować lukrem odpowiednim do masy (Lukry).
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]