Wareniki (вареники) – Ukraińskie pierogi
Wareniki (ukr. вареники) – Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie). W zachodniej części Ukrainy potrawa jest określana także jako pyrohy (ukr. пироги)Potrawa pochodząca z kuchni ukraińskiej, później przeszła również do kuchni rosyjskiej i do kuchni polskiej. Spotykane są też w kuchni żydowskiej. Ukraińcy uważają je za narodowe danie, obok ukraińskiego barszczu.
Składniki:
- ciasto:
- 30 dag mąki,
- 2 dag masła,
- 1 jajko,
- ½ szklanki mleka,
- sól,
- nadzienie:
- 45 dag twarogu,
- 1 jajko,
- 5 dag cukru,
- szczypta soli,
- ½ szklanki śmietany,
- 4 dag masła do polania,
Przygotowanie:
- Wpierw zmielić twaróg i wymieszać go z cukrem, jajkiem i z solą.
- Na stolnicy zarobić ciasto, niezbyt tęgie, z mąki, mleka wymieszanego z wodą (3 łyżki), jajka, stopionego i lekko ostudzonego masła i soli.
- posypać mąką stolnicę, rozwałkować połowę ciasta (pozostałe przykryć talerzem, by nie wyschło!) na grubość 2 mm i szklanką powycinać krążki.
- Nadziewać pierogi masą twarogową i dokładnie zlepić brzegi.
- Ugotować pierogi w osolonej wrzącej wodzie, po czym wyłowić je łyżką cedzakową, następnie włożyć je do dużej patelni.
- Polać wareniki stopionym masłem i śmietaną. Zagotować i podawać gorące.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 3]
