Wareniki (вареники) – Ukraińskie pierogi

Wareniki (ukr. вареники) – Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie). W zachodniej części Ukrainy potrawa jest określana także jako pyrohy (ukr. пироги)Potrawa pochodząca z kuchni ukraińskiej, później przeszła również do kuchni rosyjskiej i do kuchni polskiej. Spotykane są też w kuchni żydowskiej. Ukraińcy uważają je za narodowe danie, obok ukraińskiego barszczu

Składniki:

  • ciasto: 
  • 30 dag mąki, 
  • 2 dag masła, 
  • 1 jajko, 
  • ½ szklanki mleka, 
  • sól, 
  • nadzienie: 
  • 45 dag twarogu, 
  • 1 jajko, 
  • 5 dag cukru, 
  • szczypta soli, 
  • ½ szklanki śmietany, 
  • 4 dag masła do polania, 

Przygotowanie:

  1. Wpierw zmielić twaróg i wymieszać go z cukrem, jajkiem i z solą. 
  2. Na stolnicy zarobić ciasto, niezbyt tęgie, z mąki, mleka wymieszanego z wodą (3 łyżki), jajka, stopionego i lekko ostudzonego masła i soli. 
  3. posypać mąką stolnicę, rozwałkować połowę ciasta (pozostałe przykryć talerzem, by nie wyschło!) na grubość 2 mm i szklanką powycinać krążki. 
  4. Nadziewać pierogi masą twarogową i dokładnie zlepić brzegi. 
  5. Ugotować pierogi w osolonej wrzącej wodzie, po czym wyłowić je łyżką cedzakową, następnie włożyć je do dużej patelni. 
  6. Polać wareniki stopionym masłem i śmietaną. Zagotować i podawać gorące. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x