Wątróbka a’la Nelson
Wątróbka a’la Nelson
najlepsza jest, jeśli weźmiemy wątróbkę cielęcą. Bardzo dobry przypis na przygotowanie wątróbki, odpowiednio wysmażonej.
Składniki:
Przygotowanie:
- Wymoczoną w mleku lub serwatce wątróbkę najpierw oczyścić z błon i pokroić w plastry o grubości 1 cm.
- Kartofle obgotować i pokrajać w ćwiartki, pokrajać jabłka w talarki i dusić w maśle, a jedną cebulę poszatkować w drobną kostkę i położyć na boku, na rozgrzanym maśle, aby się powoli zrumieniła na żółty kolor.
- Wątróbkę trochę opieprzyć i osolić, obsypać mocno mąką, bardzo szybko zrumienić z obu stron, aby w środku była krwista.
- Ułożyć w naczyniu żaroodpornym na przemian kawałki wątróbki i kartofli, przesypując je cebulką i szampionami, a na maśle, na którym się smażyła wątróbka.
- Zasypać pół łyżki mąki, rozprowadzić bulionem, dodać też kieliszek madery, zagotować szybko i mieszać, aby wątróbka a’la Nelson nie stwardniała; poddusić 2 minuty i podać na stół z naczyniem.
- Podawać gorące.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]