Wątróbka cielęca duszona
Wątróbka cielęca duszona
Tak przyrządzoną wątróbkę można podawać na zimno bez śmietany. Smaczna będzie również do chleba.
Składniki:
- 60 dag wątróbki cielęcej,
- 6 dag słoniny,
- 4 dag tłuszczu,
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
- 3 dag mąki,
- ⅛ l śmietany,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Wątróbkę wpierw starannie opłukać, obrać z błony, grubszych żył, osączyć.
- Później słoninę pokroić w słupki długości 6 cm, średnicy ½ cm, oprószyć pieprzem.
- Następnie wątróbkę naszpikować słoniną, oprószyć mąką.
- Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron.
- Przełożyć do rondla odpowiedniej wielkości, wlać ⅛ l wody i dusić pod przykryciem około 15 minut.
- Gdy wątróbka jest miękka, odsunąć na bok płyty, sos oprószyć resztą mąki, osolić, zagotować, połączyć ze śmietaną.
- Wątróbka powinna być w środku lekko różowa.
- Podawać pokrojoną w grube plastry – wątróbka cielęca duszona ułożona na podłużnym półmisku, oblana sosem i posypana zieloną pietruszką, z ziemniakami, gotowaną jarzyną lub surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
