Wątróbka cielęca duszona w czerwonym winie
Wątróbka cielęca składniki dania
Wątróbka jest smaczna, bardzo istotny jest czas jej przygotowania, aby nie była zbyt twarda.
-
½ kg – wątróbka cielęca,
-
1 łyżka mąki,
-
3 łyżki oleju lub margaryny,
-
15 dkg wędzonej wieprzowej szynki,
-
1 biała cebula
-
1 czerwona cebula,
-
1 zielona papryka,
-
1 ząbek czosnku,
-
1 liść laurowy,
-
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
-
⅔ szklanki czerwonego, półwytrawnego wina
Do Posypania
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Wątróbkę umyć, osuszyć oczyścić z błon i grubszych żył,
pokroić w paski, oprószyć mąką i szybko obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. - Szynkę pokroić jak wątróbkę.
- Cebulę obrać, pokroić w krążki.
- Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paski.
- Szynkę, cebulę i paprykę wymieszać:
- z wątróbką,
- dodać roztarty ząbek czosnku,
- liść laurowy
- i zioła oraz pieprz do smaku,
- Dusić 5 minut.
- Przed podaniem posolić.
- Podawać posypaną natką pietruszki, z ziemniakami lub kluskami kładzionymi.
Wartość energetyczna: 1432 kcal
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]