Wątróbka siekana z jajkami
Wątróbka siekana z jajkami (Gehakte leber, jidysz : געהאַקטע לעבער ).
Kto spróbuje tą prostą w przygotowaniu potrawę, ten zrozumie jej popularną nazwę (kawior żydowski). Wersji tej potrawy może być wiele. Od posiekanej wątroby, aż po wersję “pasztetowej” konsystencji, zmielonej drobno i przetartej przez sito.
Składniki:
- ½ kg wątróbek drobiowych lub cielęcych
- 2 jajka,
- 1 średnia cebula,
- 15 dag smalcu gęsiego lub kurzego,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Oczyszczoną z błon i przewodów żółciowych wątróbkę wpierw udusić w tłuszczu i zostawić do ostudzenia.
- Obraną z łusek cebulę drobno posiekać, posolić, potem pozostawić na 15 minut.
- Następnie ugotować jajka na twardo i posiekać.
- Uduszoną wątrobę posiekać tasaczkiem, wymieszać z cebulą i tłuszczem.
- Wątróbka siekana z jajkami gotowa. Na zakończenie doprawić do smaku solą i pieprzem .
- Podawać jako przystawkę, z jasnym pieczywem. Po żydowsku – z macą.
2. Kawior żydowski
To danie jest powszechną pozycją menu w koszernych żydowskich delikatesach w Wielkiej Brytanii, Kanadzie, RPA i Stanach Zjednoczonych.
Składniki:
- 1.2 kg wątróbki z kury,
- 30 dag smalec z gęsi lub kurzy,
- 8 szt. jaja,
- 30 dag cebula,
- sól, pieprz – do smaku,
Przygotowanie:
- Kurze wątróbki wpierw umyć, osączyć, upiec na ruszcie.
- Ugotowane na twardo jaja obrać i drobno posiekać.
- Gęsi lub kurzy smalec stopić i zrumienić na jasnozłoty kolor obraną i posiekaną cebulkę.
- Na koniec posiekać ostudzoną wcześniej wątrobę i wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać jako zimną przekąskę z chałką.
Można również dodać skrawki ze świeżo stopionego tłuszczu. Żydowski kawior był tradycyjną przystawką do obiadu na sobotę.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]