Wołowina w rosole z fasolą
Wołowina z fasolą w rosole − Farfelki – Zacierki.
Wołowina z fasolą w rosole
Składniki:
Przygotowanie:
- Opłukać i namoczyć fasolę (około 24 godzin), następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości.
- Mięso najpierw opłukać, zalać wodą i gotować około 1,5 godziny.
- Dodać oczyszczone warzywa i później gotować z przypieczoną na blasze cebulą jeszcze około 40 minut.
- Osobno ugotować farfelki.
- Ugotowany rosół na koniec doprawić przyprawami.
- Mięso wołowe pokroić w duże kawałki.
- Wołowina w rosole – na zakończenie włożyć mięso do wazy razem z fasolą i farfelkami i zalać rosołem.
Farfelki.
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej,
- 2 jaja,
- sól do smaku,
Przygotowanie:
- Z mąki i jajek zagnieść jak najtwardsze ciasto, wpierw uformować z niego kulę, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pozostawić, aby przeschły.
- Gotować następnie we wrzącej, osolonej wodzie około 10 minut. Odcedzić.
- Podawać jako dodatek do rosołu, lub jako samodzielne danie polane tłuszczem.
Zacierki skubane
Składniki:
- 20 dag mąki,
- 4 szt. jaja,
- 5 dag tłuszczu (olej, margaryna),
- sól, pieprz – do smaku,
Przygotowanie:
- Najpierw ubijać jajka z solą i pieprzem, dodając mąkę i trochę wody, zagnieść ciasto. Pod koniec dodać tłuszcz.
- Ciasto skubać łyżeczką (najlepiej z płaskiego talerza) i wrzucać do wrzącej, osolonej wody.
- Gotować około 10 minut. Na koniec odcedzić.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]