Zapiekanka z pęczaku, jarzyn i mięsa
Zapiekanka z pęczaku, jarzyn i mięsa
Składniki:
- ¼ kg pęczaku,
- 30 dag włoszczyzny,
- 20 dag mięsa pieczonego,
- sól, pieprz,
- 5 dag cebuli,
- 6 dag tłuszczu,
- ⅓ l sosu grzybowego,
- 3 dag sera tylżyckiego,
Przygotowanie:
- Ugotować kaszę na sypko.
- Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, dodać 2 dkg tłuszczu, 3–4 łyżki wody i udusić pod przykryciem do miękkości.
- Przyrządzić sos grzybowy z suszonych lub świeżych grzybów.
- Zetrzeć ser na tarce o drobnych otworach.
- Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na tłuszczu.
- Pęczak, jarzyny uduszone, mięso pieczone, pokrojone w kosteczkę i usmażoną cebulę wymieszać razem, przyprawić do smaku solą, pieprzem.
- Wyłożyć na półmisek do zapiekania, zalać sosem grzybowym, posypać z wierzchu tartym serem.
- Wstawić do gorącego piekarnika na 20–30 minut.
- Podawać na tym samym półmisku. Zapiekanka z pęczaku może być zapiekana w płaskim rondlu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]