Żeberka wieprzowe w jarzynach
Żeberka wieprzowe w jarzynach , baranina w jarzynach.
Baranina w jarzynach.
Składniki:
- 50 dag baraniny z kością (mostek, górka),
- 40 dag kapusty włoskiej,
- 15 dag marchewki,
- 10 dag selera,
- 5 dag pietruszki,
- 5 dag porów,
- 8 dag cebuli,
- 6 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- 1 liść bobkowy,
- 3 – 4 ziarnka ziela angielskiego,
- sól, pieprz,
- 1 ząbek czosnku,

Przygotowanie:
- Mięso opłukać, jeżeli jest bardzo tłuste, zdjąć nadmiar tłuszczu, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu (3 dag), przełożyć do rondla, dodać obraną, pokrojoną cebulę.
- Podpiec w piekarniku, skrapiając wodą.
- W czasie pieczenia podlewać sosem.
- Wyparowany sos uzupełniać wodą.
- Warzywa umyć,
- oczyścić,
- opłukać,
- korzeniowe pokroić w paseczki,
- kapustę włoską cienko poszatkować,
- włożyć do rondla,
- na wierzch położyć podpieczone mięso,
- zalać sosem z pieczenia,
- dodać kilka łyżek wody,
- włożyć liść bobkowy i ziele angielskie.
- Dusić pod przykryciem do miękkości.
- Mięso wyjąć, pokroić na porcje razem z kostkami.
- Jarzyny podprawić jasnozłotą zasmażką, przyprawić do smaku solą, pieprzem.
- Można dodać 3 – 5 dag konserwy pomidorowej, zagotować.
- Ułożyć jarzyny na okrągłym półmisku, na wierzch dać porcje mięsa.
- Podawać z ziemniakami.
Żeberka wieprzowe
przyrządzić według przepisu “Baranina w jarzynach“.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]