Ziemniaki Dauphine
Ziemniaki Dauphine
– «Pommes de terre Dauphine»
Składniki:
- Masa ziemniaczana:
- 1 kg ziemniaków,
- 4 żółtka,
- 3 dag masła,
- sól,
- gałka muszkatołowa,
- Ciasto parzone:
- 15 dag mąki,
- 6 dag masła,
- 2 jajka,
- ½ łyżeczki soli,
- Tłuszcz do głębokiego smażenia,
Przygotowanie:
- Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przepuścić przez maszynkę i zrobić puree, dodając masło, żółtka i gałkę muszkatołową.
- Szklankę wody zagotować z masłem i zmniejszywszy maksymalnie ogień wsypać mąkę, dodać sól, i stale mieszając gotować na płytce, dopóki ciasto nie będzie odchodziło od ścianek naczynia.
- Zdjąć z ognia i dodając pojedyncze jajka ucierać na gładką masę.
- Połączyć masę ziemniaczaną z ciastem, dobrze wymieszać i oziębić w lodówce.
- «Ziemniaki Dauphine» formować w małe kulki omączonymi rękami i smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu.
Kulki ziemniaczane można również panierować tak samo, jak kotlety, smażąc je również w głębokim tłuszczu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]