Mięso - potrawyPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Zrazy po warszawsku (wołowe zawijane)

Zrazy po warszawsku


 

Składniki:

  • 60 dag mięsa bez kości,
  • 5 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • 5 dag tartej bułki,
  • 2 dag masła,
  • 5 dag cebuli,
  • pieprz,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, obrać z powięzi, pokroić skośnie w poprzek włókien na cztery szeroki plastry.
  2. Każdy plaster pobić tłuczkiem (zwilżonym wodą) na cienki płat.
  3. Można też włożyć ubijany kawałek mięsa do foliowej torebki – wtedy tłuczek nie będzie się przyklejał.
  4. Cebulę obrać, drobno posiekać, dokładnie wyrobić na jednolitą masę z masłem i tartą bułką, dodać pieprz i sól.
  5. Przygotowaną masą smarować z jednej strony każdy płat mięsa, po czym zwinąć je w wałki, osolić, oprószyć mąką i spiąć szpilkami drewnianymi (mogą być wykałaczki), albo metalowymi spinkami do zrazów.
  6. Rozgrzać tłuszcz w szerokim rondlu i na silnym ogniu zrumienić mięso z każdej strony uważając, aby się zrazy nie rozwinęły.
  7. Podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości (1 – 1 ½ godziny).
  8. Pod koniec duszenia zrazy oprószyć resztką mąki, osolić, dodać wodę, albo więcej mąki żeby otrzymać zawiesisty sos i zagotować.
  9. Szpilki drewniane wyjąć.
  10. Zrazy po warszawsku podawać na podłużnym półmisku z kaszą jęczmienną, gryczaną lub perłową, albo z ziemniakami.

Oddzielnie podać surówkę z warzyw i jarzynę gotowaną.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x