Zrazy po warszawsku (wołowe zawijane)
Zrazy po warszawsku
Składniki:
- 60 dag mięsa bez kości,
- 5 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- 5 dag tartej bułki,
- 2 dag masła,
- 5 dag cebuli,
- pieprz,
- sól,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, obrać z powięzi, pokroić skośnie w poprzek włókien na cztery szeroki plastry.
- Każdy plaster pobić tłuczkiem (zwilżonym wodą) na cienki płat.
- Można też włożyć ubijany kawałek mięsa do foliowej torebki – wtedy tłuczek nie będzie się przyklejał.
- Cebulę obrać, drobno posiekać, dokładnie wyrobić na jednolitą masę z masłem i tartą bułką, dodać pieprz i sól.
- Przygotowaną masą smarować z jednej strony każdy płat mięsa, po czym zwinąć je w wałki, osolić, oprószyć mąką i spiąć szpilkami drewnianymi (mogą być wykałaczki), albo metalowymi spinkami do zrazów.
- Rozgrzać tłuszcz w szerokim rondlu i na silnym ogniu zrumienić mięso z każdej strony uważając, aby się zrazy nie rozwinęły.
- Podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości (1 – 1 ½ godziny).
- Pod koniec duszenia zrazy oprószyć resztką mąki, osolić, dodać wodę, albo więcej mąki żeby otrzymać zawiesisty sos i zagotować.
- Szpilki drewniane wyjąć.
- Zrazy po warszawsku podawać na podłużnym półmisku z kaszą jęczmienną, gryczaną lub perłową, albo z ziemniakami.
Oddzielnie podać surówkę z warzyw i jarzynę gotowaną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]