Zrazy wołowe zawijane z musztardą
Zrazy wołowe zawijane z musztardą
Składniki:
- 60 dag wołowiny bez kości (zrazowa, krzyżowa, skrzydło),
- 4 dag tłuszczu,
- 3 – 3 dag mąki,
- 6 dag słoniny,
- 10 dag cebuli,
- 3 dag musztardy,
- 3 dag tartej bułki,
- pieprz, sól,
- ⅛ l śmietany,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, obrać z powięzi, pokroić skośnie w poprzek włókien na 4 szerokie plastry, każdy plaster pobić na cienki płat tłuczkiem zwilżonym wodą.
- Słoninę pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać, posiekać.
- Mięso osolić, każdy płat posmarować cienko musztardą, posypać cebulą, kłaść pokrojoną słoninę, oprószyć pieprzem, posypać tartą bułka.
- Zwinąć ciasno, zakładając boki do środka.
- Spiąć drewnianymi lub metalowymi szpilkami do zrazów (można użyć wykałaczek).
- Oprószyć solą, mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
- Przełożyć do płaskiego rondla, wlać tłuszcz ze smażenia i ⅛ l wody, dusić pod przykryciem do miękkości.
- Wyparowany sos uzupełnić wodą.
- Gdy zrazy są miękkie, oprószyć sos resztą mąki, dodać pieprz, jeśli potrzeba, osolić, zagotować, dodać śmietanę.
- Jeżeli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzić rosołem, wywarem z zupy lub wodą.
- Wyjąć szpilki z mięsa.
- Zrazy ułożyć na podłużnym półmisku, oblać sosem.
- Podawać z kaszą gryczaną, jęczmienną, ziemniakami, makaronem.
- Osobno podać surówkę z warzyw i gotowaną jarzynę.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]