ObiadPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweZupy

Zupa grzybowa z grzybów suszonych

Zupa grzybowa z grzybów suszonych,

to wszakże potrawa, której doskonały smak  pamięta się długo. Jest bardziej wyrazisty, niż tej ugotowanej z grzybów świeżych. Warto podać ją z kruchymi paluszkami, pasztecikami, czy też uszkami z grzybów.


Składniki:

  • ½ kg mięsa z kością,
  • ¼ kg włoszczyzny,
  • 3 dag grzybów suszonych,
  • 1 ¼ wody,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Wpierw grzyby umyć, zalać zimną wodą, namoczyć na 1 – 2 godzin, gotować z pokrojoną cebulą pod przykryciem.
  2. Kości i mięso opłukać, zalać wodą, osolić, następnie powoli gotować.
  3. Gdy mięso jest na wpół miękkie, włożyć oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę i gotować do miękkości.
  4. Przecedzić wywar i połączyć z odcedzonym wywarem grzybów.
  5. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać siekaną zieleninę.
  6. Zupa grzybowa z grzybów suszonych gotowa.
  7. Podawać z pasztecikami, paluszkami kruchymi, ciastem lanym, kluseczkami francuskimi z grzybami, z uszkami z grzybów.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x