Zupa grzybowa z grzybów suszonych
Zupa grzybowa z grzybów suszonych,
to wszakże potrawa, której doskonały smak pamięta się długo. Jest bardziej wyrazisty, niż tej ugotowanej z grzybów świeżych. Warto podać ją z kruchymi paluszkami, pasztecikami, czy też uszkami z grzybów.
Składniki:
- ½ kg mięsa z kością,
- ¼ kg włoszczyzny,
- 3 dag grzybów suszonych,
- 1 ¼ wody,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
Przygotowanie:
- Wpierw grzyby umyć, zalać zimną wodą, namoczyć na 1 – 2 godzin, gotować z pokrojoną cebulą pod przykryciem.
- Kości i mięso opłukać, zalać wodą, osolić, następnie powoli gotować.
- Gdy mięso jest na wpół miękkie, włożyć oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę i gotować do miękkości.
- Przecedzić wywar i połączyć z odcedzonym wywarem grzybów.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać siekaną zieleninę.
- Zupa grzybowa z grzybów suszonych gotowa.
- Podawać z pasztecikami, paluszkami kruchymi, ciastem lanym, kluseczkami francuskimi z grzybami, z uszkami z grzybów.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]