Zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa –
raczej łatwa i szybka w przygotowaniu. Można ją ugotować zarówno ze świeżych jarzyn, jak też z jarzyn mrożonych. Przyprawiona do smaku jest więc pożywnym daniem na każdą okazję.
Składniki:
- 1 ¼ l wody,
- 60 dag warzyw (kapusta włoska, kalafior, groszek zielony lub fasolka zielona, marchew, pory, seler, kalarepa, ziemniaki),
- 4 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- ½ łyżki siekanego koperku,
- ½ łyżki siekanej zielonej pietruszki,
- sól,
Przygotowanie:
- Kapustę włoską poszatkować, następnie groszek zielony wyłuskać, marchewkę, seler, pory, kalarepę oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki.
- Kalafior opłukać, potem podzielić na małe różyczki.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
- Wreszcie wszystkie warzywa zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować pod przykryciem.
- Podprawić jasnozłotą zasmażką, zagotować.
- Dodać koperek i zieloną pietruszkę.
- Zupa jarzynowa może być przyrządzona na wywarze z kości.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]