Zupa piwna
Zupa piwna (Biersuppe).
Składniki:
- ½ l jasnego piwa,
- 100 ml mleka,
- 5 dag cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- szczypta cynamonu,
- 1 jajo,
- 2 dag cukru pudru,
Przygotowanie:
- Najpierw mleko zagotuj z cukrem i cynamonem.
- Następnie wlej rozmieszaną z małą ilością wody mąkę ziemniaczaną i stale mieszając gotuj przez 15 minut, aby płyn zgęstniał.
- Później dolej piwo i podgrzewaj na dużym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Zdejmij z ognia i podpraw żółtkiem.
- Ubij sztywną pianę z cukrem pudrem i kładź na gorącą zupę małą łyżeczką kluseczki. Trzymaj pod przykryciem przez kilka minut. To wystarczy, aby kluseczki się ścięły.
- Zupę tą można jeść również na zimno (Kaltschale). Wówczas sztywną pianę z cukrem kładź na gotującą się wodę, po chwili wyjmij je łyżką cedzakową i dołóż do zimnej zupy.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]