PRZEPISYZupy

Zupa pomidorowa podprawiana

Zupa pomidorowa podprawiana


Zupę pomidorową można przyrządzić na wywarze z kości.

Zamiast pomidorów świeżych można dać 10 dag koncentratu pomidorowego. Można podprawić również zasmażką.

Składniki:

  • 50 – 60 dag świeżych pomidorów,
  • 8 dag cebuli,
  • 2 dag tłuszczu,
  • 20 dag włoszczyzny,
  • 1 ½ l wody,
  • ⅛ l śmietany,
  • 3 dag mąki,
  • sól, cukier.

Zupa Pomidorowa Podprawiana – Przygotowanie:

  1. Warzywa opłukać, oczyścić, zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować.
  2. Pomidory opłukać, podzielić na części i razem z obraną cebulą, pokrojoną w krążki szybko ugotować w małej ilości wody z tłuszczem.
  3. Pomidory przetrzeć przez sito, połączyć z przecedzonym wywarem.
  4. Podprawić mąką rozmieszaną z ⅛ l zimnej wody.
  5. Zagotować, dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą, cukrem.
  6. Podawać z grzankami, pęczakiem, ryżem gotowanym na sypko, z groszkiem ptysiowym, z naleśnikami pokrojonymi na makaron.

 

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x