Zupa pomidorowa podprawiana
Zupa pomidorowa podprawiana
Zupę pomidorową można przyrządzić na wywarze z kości.
Zamiast pomidorów świeżych można dać 10 dag koncentratu pomidorowego. Można podprawić również zasmażką.
Składniki:
- 50 – 60 dag świeżych pomidorów,
- 8 dag cebuli,
- 2 dag tłuszczu,
- 20 dag włoszczyzny,
- 1 ½ l wody,
- ⅛ l śmietany,
- 3 dag mąki,
- sól, cukier.
Zupa Pomidorowa Podprawiana – Przygotowanie:
- Warzywa opłukać, oczyścić, zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować.
- Pomidory opłukać, podzielić na części i razem z obraną cebulą, pokrojoną w krążki szybko ugotować w małej ilości wody z tłuszczem.
- Pomidory przetrzeć przez sito, połączyć z przecedzonym wywarem.
- Podprawić mąką rozmieszaną z ⅛ l zimnej wody.
- Zagotować, dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą, cukrem.
- Podawać z grzankami, pęczakiem, ryżem gotowanym na sypko, z groszkiem ptysiowym, z naleśnikami pokrojonymi na makaron.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]