Zupa śliwkowa pikantna
Zupa śliwkowa – pikantna
Zupa śliwkowa – na ostro i na gorąco – składniki:
- 20 dag śliwek węgierek,
- 15 dag pora,
- 1 papryka chili ostra,
- 3 dag boczku,
- 2 łyżki oliwy,
- ½ l wywaru z jarzyn,
- sos tabasco,
- 100 ml wytrawnego białego wina,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Umyte śliwki wydrylować, pokroić w paski.
- Pora umyć, pokroić, z papryki usunąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić, boczek pokroić w plastry.
- Na rozgrzaną oliwę włożyć pokrojony boczek, stopić, wyłowić stopiony boczek.
- Dodać pora i paprykę, przesmażyć razem.
- Dodać wino i zagotować.
- Gotować razem jeszcze przez kilka minut.
- Dodać pokrojone śliwki, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem tabasco.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]