Zupa z ikry rybiej i z mleczka
Zupa z ikry rybiej i z mleczka
Staropolska zupa rybna, aliści oparta na kuchni węgierskiej. Spróbuj zrobić zupę z ikry rybiej tudzież z dodatkiem mleczka rybnego. Ciekawy smak, nie dający się porównać z niczym, no może tak naprawdę z kawiorem…
?
Przygotowanie:
- Ikry z trzech dużych ryb, najlepiej z karpi, dobrze wypłukać. Zdjąć z nich dokładnie błonę, którą ikra jest połączona, aby się ziarnka rozdzieliły; można ją nawet lekko rozetrzeć, uważając, aby ziarnek nie pognieść i namoczyć w słonej wodzie.
- Nastawić niezbyt kwaśny barszcz z wody z octem, dodawszy różnych jarzyn, cebuli i korzeni i włożyć do niego mleczko i wątróbki z ryb.
- Gdy się trochę pogotują wywar przecedzić, jarzynę, mleczka i wątróbki przetrzeć przez sito, zrobić zasmażkę rumianą z łyżki masła i mąki, podprawić zupę, posolić do smaku, dodać szczyptę pieprzu tłuczonego i włożyć do niej namoczoną ikrę.
- Zupa z ikry rybiej powinna się gotować jeszcze przez pięć minut. Wydać.
- Do tej zupy można dać pulpety z ryb, lub grzanki z bułki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]