ObiadPRZEPISYZupy

Zupa z kalarepy

Zupa z kalarepy


Składniki:

  • ½ kg kalarepy,
  • 20 dag kości,
  • ¼ kg włoszczyzny,
  • 1 ¾ l wody,
  • 3 dag mąki,
  • 2 – 3 dag masła,
  • 1 – 2 żółtka (surowe),
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Ugotować wywar z kości i warzyw.
  2. Kalarepę opłukać, obrać, specjalną łyżeczką wydrążyć małe kulki.
  3. Pozostałe odpadki z kalarepy włożyć do wywaru, osolić i gotować do miękkości.
  4. Wywar przecedzić i na nim ugotować wydrążona kalarepę.
  5. Odpadki z kalarepy przetrzeć przez sito, włożyć do zupy.
  6. Podprawić mąką rozmieszaną z ⅛ l zimnej wody, zagotować.
  7. Żółtka rozetrzeć z masłem, dodać ⅛ l gorącej zupy, wymieszać, wlać do zupy, osolić do smaku.
  8. Zupa z kalarepy może być podawana z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
  9. Zamiast drążyć można kalarepkę pokroić w kostkę.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x