Zupa z kalarepy
Zupa z kalarepy
Składniki:
- ½ kg kalarepy,
- 20 dag kości,
- ¼ kg włoszczyzny,
- 1 ¾ l wody,
- 3 dag mąki,
- 2 – 3 dag masła,
- 1 – 2 żółtka (surowe),
- sól,
Przygotowanie:
- Ugotować wywar z kości i warzyw.
- Kalarepę opłukać, obrać, specjalną łyżeczką wydrążyć małe kulki.
- Pozostałe odpadki z kalarepy włożyć do wywaru, osolić i gotować do miękkości.
- Wywar przecedzić i na nim ugotować wydrążona kalarepę.
- Odpadki z kalarepy przetrzeć przez sito, włożyć do zupy.
- Podprawić mąką rozmieszaną z ⅛ l zimnej wody, zagotować.
- Żółtka rozetrzeć z masłem, dodać ⅛ l gorącej zupy, wymieszać, wlać do zupy, osolić do smaku.
- Zupa z kalarepy może być podawana z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
- Zamiast drążyć można kalarepkę pokroić w kostkę.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]