Zupa z zielonego groszku
Zupa z zielonego groszku –
(krem – podprawiona też śmietanką z żółtkiem)
Składniki:
- 40 – 50 dag groszku zielonego (świeżego lub konserwowego),
- ¼ kg włoszczyzny,
- 20 dag kości,
- 1½ l wody,
- ⅛ l śmietanki,
- 3 dag mąki,
- sól, cukier,
- 1 – 2 żółtka (surowe),
Przygotowanie:
- Z warzyw i kości wpierw ugotować wywar.
- Groszek zielony wyłuskać, później ugotować w niedużej ilości osolonej, ocukrzonej wody.
- Wywar przecedzić, dodać połowę groszku przetartego, resztę w całości, podprawić zawiesinę z mąki i zimnej wody, zagotować.
- Zupa z zielonego groszku – połączyć ze śmietanką i żółtkami tuż przed podaniem, aby żółtka nie ścięły się.
- Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami z bułki lub małymi kluseczkami kładzionymi.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]