DietyObiadZupy

Zupa z zielonego groszku

Zupa z zielonego groszku –

(krem – podprawiona też śmietanką z żółtkiem)


Składniki:

  • 40 – 50 dag groszku zielonego (świeżego lub konserwowego),
  • ¼ kg włoszczyzny,
  • 20 dag kości,
  • 1½ l wody,
  • ⅛ l śmietanki,
  • 3 dag mąki,
  • sól, cukier,
  • 1 – 2 żółtka (surowe),

Przygotowanie:

  1. Z warzyw i kości wpierw ugotować wywar.
  2. Groszek zielony wyłuskać, później ugotować w niedużej ilości osolonej, ocukrzonej wody.
  3. Wywar przecedzić, dodać połowę groszku przetartego, resztę w całości, podprawić zawiesinę z mąki i zimnej wody, zagotować.
  4. Zupa z zielonego groszku – połączyć ze śmietanką i żółtkami tuż przed podaniem, aby żółtka nie ścięły się.
  5. Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami z bułki lub małymi kluseczkami kładzionymi.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x