Zupa ze świeżych grzybów
Zupa ze świeżych grzybów
Składniki:
- ¼ kg włoszczyzny (bez kapusty),
- 1 ½ l wody,
- 40 dag świeżych grzybów,
- 10 dag cebuli,
- 2 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- ⅛ – ¼ l śmietany,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki,
Przygotowanie:
- Warzywa opłukać, oczyścić, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, osolić, gotować do miękkości.
- Grzyby świeże bardzo starannie opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić, cienko poszatkować, ugotować w małej ilości wody razem z posiekaną cebulą.
- Wywar przecedzić, połączyć z grzybami, podprawić mąką rozmieszaną z zimną wodą, zagotować, dodać sól, pieprz, śmietanę, koperek i siekaną zieloną pietruszkę.
- Podawać z łazankami, kaszą perłową, z lanym ciastem lub cienkim makaronem.
- Zupa ze świeżych grzybów może być podprawiona jasnozłotą zasmażką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]