ObiadPRZEPISYZupy

Zupa ze świeżych grzybów

Zupa ze świeżych grzybów


Składniki:

  • ¼ kg włoszczyzny (bez kapusty),
  • 1 ½ l wody,
  • 40 dag świeżych grzybów,
  • 10 dag cebuli,
  • 2 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • ⅛ – ¼ l śmietany,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Warzywa opłukać, oczyścić, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, osolić, gotować do miękkości.
  2. Grzyby świeże bardzo starannie opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić, cienko poszatkować, ugotować w małej ilości wody razem z posiekaną cebulą.
  3. Wywar przecedzić, połączyć z grzybami, podprawić mąką rozmieszaną z zimną wodą, zagotować, dodać sól, pieprz, śmietanę, koperek i siekaną zieloną pietruszkę.
  4. Podawać z łazankami, kaszą perłową, z lanym ciastem lub cienkim makaronem.
  5. Zupa ze świeżych grzybów może być podprawiona jasnozłotą zasmażką.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x