Baba puchowa
Baba puchowa
Składniki:
-
½ kg mąki pszennej,
-
7 dkg drożdży,
-
15 dkg cukru pudru,
-
10 żółtek,
-
15 dkg masła,
-
1 kieliszek rumu,
-
szczypta soli,
-
20 dkg rodzynek,
Baba puchowa – przygotowanie:
- 25 dkg mąki sparzyć wrzącym mlekiem, bardzo dokładnie rozetrzeć, by nie było w niej grudek.
- Przykryć i ochłodzić.
- Wówczas dodać drożdże, wymieszać i przykrywszy zaczyn drożdżowy pozwolić mu wyrosnąć.
- Żółtka ubić sprężyną z cukrem pudrem na pulchny krem.
- Ubite żółtka oraz resztę mąki dodać do zaczynu i doskonale wyrobić, aby ciasto odchodziło od ręki i od miski.
- Wówczas dodać roztopione masło i mały kieliszek rumu i szczyptę soli
- Znów dokładnie wyrobić ciasto ręką, na ostatek dodać namoczone wcześniej rodzynki, oprószone odrobiną mąki.
- Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy.
- Gdy prawie całkowicie wypełni formę, rosnąc pod przykryciem – włożyć do dobrze wygrzanego piekarnika na 50–55 minut.
- Gorącą jeszcze babę wyjętą z formy obficie posypać cukrem—pudrem, lub gdy ostygnie polukrować białym lukrem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]