Babka drożdżowa w wodzie rosnąca
Babka drożdżowa w wodzie rosnąca
Łatwe drożdżowe ciasto nocne, topielec, babka rosnąca w wodzie, Wielkanocna Baba – nie wymaga tak długiego wyrabiania, jak zwykłe ciasto drożdżowe. Ciasto wyrasta nam samo, w ciągu nocy, w zimnej wodzie. Na wszelkie okazje, tradycyjnie na Wielkanoc.
? Czas przygotowania: 11 godz ‖ ♨ Czas pieczenia: 45 min. ‖ ? Temperatura: ‖ IG: ‖
Składniki:
- 5 dag drożdży,
- ½ szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 4 żółtka,
- 12 dag masła,
- ½ kg mąki,
- 15 dag cukru pudru,
- 5 dag rodzynek,
- sól,
- skórka cytrynowa,
- 10 dag masła do smarowania formy i ściereczki,
- 2 dag cukru z wanilią do posypania,
Babka drożdżowa w wodzie – Przygotowanie:
- Rozetrzeć jajo i żółtka bez cukru.
- Rozetrzeć drożdże z zimnym mlekiem.
- Stopić masło.
- Do mąki dodać roztarte żółtka, roztopione masło i drożdże i wyrobić dość gęste ciasto.
- Czystą, lnianą, gęsto tkaną ściereczkę posmarować grubo masłem, włożyć na środek ciasto i ściereczkę związać tasiemką zostawiając tyle wolnego miejsca, aby ciasto mogło swobodnie wyrosnąć.
- Do czystego wiadra wlać zimną wodę, włożyć ciasto i uwiązać do wiadra opuszczając do takiej wysokości, aby miejsce związania ścierki tasiemką sięgało trochę ponad powierzchnie wody; do tego miejsca ścierka powinna być posmarowana masłem, tak aby woda nie dostała się do ciasta; końce ścierki nie powinny dotykać wody, aby jej nie wciągały.
- Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w zimnej wodzie na noc (10 godzin).
- Po 10 godzinach przygotować resztę składników: przesiać cukier, umyć i osuszyć rodzynki.
- Ciasto wyjąć ze ścierką, a gdy ocieknie z wody – rozwiązać.
- Ciasto podciąć ostrożnie nożem i wyłożyć do miski.
- Masło ze ścierki zebrać nożem i dodać do ciasta.
- Ciasto nie powinno być namoknięte wodą – chroni je od tego masło.
- Do ciasta dodać cukier, sól, przyprawy i wyrobić je starannie, na końcu dodać rodzynki.
- Wysmarować masłem grubo i starannie formę na babkę, oprószyć mąką.
- Ciasto włożyć do formy, wstawić do niezbyt gorącego pieca i upiec (ok 45 min).
- Ciasto wyjąć z pieca, a gdy trochę przestygnie, ostrożnie wyłożyć, bo jest bardzo pulchne i łatwo może wytworzyć się zakalec.
- Kiedy jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem z wanilią.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]