Babka I
Babka drożdżowa,
okolicznościowe ciasto, u nas kojarzone najbardziej ze świętami wielkanocnymi. Doskonała również w ciągu całego roku, jako tradycyjne, domowe ciasto na wszelki okazje.
Składniki:
- 50 dag mąki,
- 15 dag cukru,
- 4 dag drożdży,
- 7 dag tłuszczu,
- skórka cytrynowa,
- wanilia,
- olejek migdałowy,
- ¼ litra mleka,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- sól,
- 1 – 2 dag rodzynek,
- tłuszcz do foremki,
- 3 dag cukru-pudru do posypania,
Przygotowanie:
- Zarobić ciasto drożdżowe bez rozczynu wolniejsze jak na strucle, pod koniec wyrabiania dodać opłukane i odsączone rodzynki.
- Od razu po wyrobieniu nałożyć do posmarowanej i posypanej mąką formy (napełniamy ⅓ formy), zostawić w cieple do wyrośnięcia.
- Gdy babka wyrośnie posmarować rozmąconym jajkiem, lub białkiem, włożyć do średnio nagrzanego piekarnika, piec około 40 minut.
- Po upieczeniu lekko schłodzić, wyjąć z formy.
- Gorące posypać cukrem – pudrem z wanilią, lub polukrować.
- Z tej porcji otrzymamy dwie nieduże babki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]