Babka piaskowa (przepis z kalendarza 1959r)
Babka piaskowa
jest rodzajem ciasta “piaskowego”, biszkoptowego z dodatkiem tłuszczu. Może być jednokolorowa lub dwukolorowa (marmurek). Można ją wykończyć cukrem-pudrem, polewą czekoladową, albo lukrem.
Składniki:
- 20 dag margaryny,
- 4 jajka,
- 20 dag cukru – pudru,
- 10 dag mąki ziemniaczanej,
- ½ proszku do pieczenia,
- wanilia, skórka pomarańczowa,
Przygotowanie:
- Ucieramy margarynę, dodając po trochu cukier i po jednym jajku, następnie dosypujemy stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Wreszcie dodajemy sztywno ubitą pianę, lekko mieszamy i pieczemy w foremce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
- Czas pieczenia 20 – 30 minut.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]