Barszcz czerwony z uszkami
Barszcz czerwony z uszkami-
wigilijny
Składniki:
- 1 kg buraków ćwikłowych,
- 1 porcja włoszczyzny bez kapusty,
- 10 dag grzybów suszonych,
- 2 średnie cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 5 ziarenek pieprzu,
- sok z cytryny,
- cukier, sól do smaku,
- ¼ szklanki czerwonego wina,
Przygotowanie:
- Umyte grzyby zalewamy dwoma szklankami przegotowanej wody i pozostawiamy na noc do zamoczenia.
- Do naczynia wkładamy pokrojoną w kostkę włoszczyznę, dodajemy zamoczone grzyby wraz z wodą w której się moczyły, dolewamy jeszcze około ½ litra wody i przekrojone na połówki ząbki czosnku.
- Gotujemy wywar do miękkości.
- Kroimy obrane buraki w drobną kostkę i posiekaną cebulę. Zalewamy je ½ l zimnej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
- Wywary buraczany i grzybowy przestudzić, a następnie przecedzić i połączyć razem.
- Zupę zakwaszamy sokiem z cytryny, podgrzewamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Dodajemy również dobrej jakości wytrawne czerwone wino.
- Użyte jarzyny można wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej.
- Barszcz czerwony z uszkami – najlepiej wg. przepisu na wigilijne uszka.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 5]