Barszcz zabielany
Barszcz zabielany
Składniki:
- 40 dag buraków,
- ¼ dag włoszczyzny,
- 1 ¾ litra wody,
- ¼ litra kwasu burakowego,
- 40 dag buraków,
- ¼ dag włoszczyzny,
- 1 ¾ litra wody,
- ¼ litra kwasu burakowego,
Przygotowanie:
- Warzywa opłukać, oczyścić, buraki opłukać, obrać, pokroić w cienkie talarki, zalać wrzącą wodą, osolić, gotować do miękkości.
- Mąkę rozmieszać z niedużą ilością zimnej wody lub mleka, połączyć z przecedzonym wywarem, zagotować.
- Dodać do smaku kwas burakowy, przyprawić czosnkiem roztartym z solą i cukrem. Wymieszać ze śmietaną. Podawać z fasolą perłową lub dużą „Jaś”, ziemniakami, jajkami gotowanymi na twardo.
- Barszcz zabielany można przyrządzić na wywarze z kości.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]