Befsztyk mielony
Befsztyk mielony
Składniki:
- 70 dkg wołowiny z kością (łopatka, krzyżowa),
- 1 jajo,
- 10 dkg cebuli,
- 4 dkg tłuszczu,
- 3 dkg mąki,
- 2 dkg masła,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, oddzielić od kości, obrać z powięzi, przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, 3 – 4 łyżki zimnej wody.
- Wyrobić ręką na gładką, pulchną masę, dodać sól, pieprz, uformować cztery okrągłe befsztyki grubości około 2,5 cm.
- Cebulę pokroić w talarki, zrumienić na części tłuszczu, zdjąć z patelni na talerz.
- Na patelni rozgrzać resztę tłuszczu na silnym ogniu smażyć oprószone mąką befsztyk mielony przez cztery minuty z każdej strony, tak aby na ich powierzchni wytworzyła się zrumieniona skórka.
- Zrumienioną cebulę położyć na befsztyki, dosmażyć je w ciągu około 5 – 8 minut na boku płyty pod przykryciem albo w otwartym piekarniku, aby mięso wewnątrz pozostało lekko różowe, lecz nie krwiste.
- Podawać na ogrzanym półmisku przybrane smażoną cebulą z ziemniakami pod dowolną postacią i z jarzyną (fasolka szparagowa, brukselka i inne).
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]