Befsztyk z polędwicy po angielsku
Befsztyk z polędwicy po angielsku
inaczej stek (steak), potrawa smażona, potrawa z kawałka mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych. Mięso na steki jest zazwyczaj grillowane lub smażone z odrobiną oleju.
Składniki:
- 70 dkg polędwicy wołowej (środkowej),
- 6 dkg tłuszczu,
- 2 dkg masła,
- 1 łyżka oleju,
- 10 dkg chrzanu,
- sól, pieprz,
Masło Szczypiorkowe:
- 4 dkg masła,
- 1 łyżeczka siekanego szczypiorku,
Przygotowanie:
- Polędwicę opłukać, obrać z powięzi i tłuszczu, pokroić w poprzek włókien na cztery plastry, uformować je nożem w krążki o grubości 2 – 2,5 cm (mięso na befsztyki musi być dojrzałe i dostatecznie skruszałe).
- Befsztyki posmarować olejem (pędzelkiem), a następnie pozostawić na 2 – 3 godziny pod przykryciem.
- Chrzan umyć, oczyścić, opłukać, ostrym nożem zestrugać na cienkie, długie wiórki.
- Rozgrzać silnie tłuszcz na dużej patelni.
- Mięso oprószyć solą, pieprzem, natychmiast kłaść na gorący tłuszcz i smażyć z każdej strony 3 – 4 minuty, tak aby na powierzchni wytworzyła się silnie zrumieniona skórka, a mięso wewnątrz pozostało różowe.
- Pod koniec smażenia dodać masło.
- W czasie smażenia befsztyki nie powinny się stykać ze sobą na półmisku.
- Na każdy położyć krążek masła utartego ze szczypiorkiem.
- Przybrać wiórkami chrzanu.
- Befsztyk z polędwicy po angielsku podawać z wiórkami oraz z jarzyną z wody: brukselką, fasolką szparagową, kalafiorem, sałatą.
Befsztyki można przyrządzać również na opiekaczu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
