Biszkopt z kaszki manny
Biszkopt z kaszki manny
Zobacz nasz przepis. Doskonały biszkopt, manna dodaje mu delikatności. Bardziej wilgotny od zwykłego biszkopta, a dodatek konfitury stwarza doskonałe ciasto na każdą okazję.
Składniki:
- 3 jaja,
- 9 dag cukru,
- 10 dag grysiku,
- wanilia,
- ¼ l mleka,
- ⅓ l sosu waniliowego,
- 3 dag masła do formy,
- 2 dag tartej bułki do formy,
Przygotowanie:
- Żółtka utrzeć z cukrem (6 dag) i wanilią na pulchną masę.
- Ubić pianę, pod koniec ubijania:
- dodać 3 dag cukru,
- kłaść żółtka,
- przesypać kaszką manną,
- lekko wymieszać, wyłożyć do małej formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
- Piec w średnio gorącym piekarniku około 30 minut.
- Upieczony biszkopt zalać mlekiem i wstawić do piekarnika na 30 minut.
- Wyjąć, wyłożyć na półmisek.
- Biszkopt z kaszki manny pokroić na porcje, przybrać dżemem lub konfiturą.
Osobno podać sos waniliowy. Podaje się również ze smażonym sokiem owocowym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]