Bułeczki maślane
Bułeczki maślane
Składniki:
- ½kg mąki,
- 3 dag drożdży,
- ¼ l słodkiej śmietanki,
- 6 dag cukru,
- 5 dag masła lub margaryny,
- 3 żółtka,
- skórka cytrynowa,
- sól,
- tłuszcz do smarowania formy,
- ½ jaja do posmarowania ciasta,
kruszonka:
- 5 dag mąki,
- 5 dag cukru,
- 5 dag masła,
Bułeczki maślane – przygotowanie:
- Przyrządzić ciasto drożdżowe według przepisu „Bułka słodka”, przyrządzić kruszonkę: masło z mąką posiekać, dodać cukier, rozetrzeć rękami na stolnicy i połączyć składniki.
- Szeroką, prostokątną masę posmarować tłuszczem, oprószyć mąką.
- Z wyrobionego ciasta formować małe, okrągłe bułeczki, układać na blasze, zostawić w ciepłym miejscu, aby wyrosły.
- Gdy zwiększą swą objętość o 100%, posmarować rozmąconym jajem i na środku każdej bułeczki kłaść po trochu podrobionej kruszonki, lekko przyciskając, aby dobrze trzymała się ciasta.
- Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor 20 – 25 minut.
- Z tej porcji otrzymuje się około 20 bułeczek.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]