Bułka słodka
Bułka słodka – domowa
Składniki:
- 1 kg mąki,
- 6 dag drożdży,
- ½ l mleka,
- 20 dag cukru,
- 10 – 15 dag tłuszczu,
- 3 żółtka,
- 2 jaja,
- skórka cytrynowa,
- sól, wanilia,
- tłuszcz do formy,
- ½ jaja do smarowania ciasta,

Przygotowanie:
- Przygotować dwie długie, głębokie, wąskie foremki. Mąkę przesiać do miski, zagrzać.
- Zrobić zaczyn – Po pierwsze:
- drożdże rozetrzeć w garnuszku z cukrem,
- dodać mleko, ¼ kg mąki,
- starannie wymieszać,
- pozostawić przykryty w ciepłym miejscu.
- Żółtka rozetrzeć z cukrem na pulchną masę. Tłuszcz stopić. Gdy rozczyn dwukrotnie zwiększy swą objętość, wlać do miski z mąką, garnuszek z rozczynu popłukać resztą mleka, na koniec wlać je również do mąki, posolić, zarobić ciasto.
- Wyrabiać ręką bardzo starannie, dokładnie mieszając wszystkie składniki i wybijając ciasto, tak aby jak najwięcej związać powietrza. Gdy ciasto ma gładką, lśniącą powierzchnię i wiele pęcherzyków powietrza, odstaje od ręki i naczynia, wlewać stopniowo tłuszcz ciągle wyrabiając, dodać wanilię i skórkę cytrynową.
- Po dokładnym wymieszaniu z tłuszczem zakończyć wyrabianie.
- Brzegi miski obrać z ciasta, powierzchnię wyrównać, ciasto przykryć, zostawić w ciepłym miejscu.
- Gdy ciasto zwiększy swoją objętość przynajmniej o 100%, wyłożyć je na posypaną mąką stolnicę, wyrobić dwie podłużne bułki, włożyć je do foremek, wypełniając je do połowy. Zostawić przykryte w ciepłym miejscu, aby wyrosły.
- Gdy bułka słodka prawie dwukrotnie zwiększy swoją objętość, posmarować z wierzchu rozmąconym jajem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 40–50 minut.
- Gdy ciasto jest zrumienione, odstaje od brzegów foremki, wreszcie, gdy drewniana szpilka po wyjęciu jest sucha, jest ono upieczone.
- Na koniec oddzielić ciasto nożem od formy, wyłożyć na stolnicę, opierając o wyższy brzeg.
Z tego samego ciasta można wyrabiać małe, okrągłe bułeczki lub rogaliki nadziewane masą makową itp.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 4]