Chleb wiejski na drożdżach
Chleb wiejski na drożdżach.
Przepis staropolski.
Przygotowanie:
- Bierze się mniej więcej, stosownie do suchości mąki, na garniec – kwartę wolnej, niekwaśnej serwatki i około 5 dkg drożdży, które w kwaterce z tej samej kwarty serwatki się rozbija i półzwartą rozczynia mniej więcej pół garnca mąki.
- W godzinę po rozczynieniu ciasto powinno się ruszyć, wtedy dolać resztę mleka i pozostałą z rozczynu mąkę i łyżkę soli.
- Wyrobić ciasto, aż od ręki będzie odstawać i zostawić, aż powtórnie się ruszy. Wtedy wyrobić na stolnicy bochenki, podsypując jeszcze mąką i wyrabiać tak, aby zawsze zawijać ciasto do środka, przez co uformują się gładkie i równe bułki.
- Przed włożeniem do pieca, gdy rośnie na desce, kilkakrotnie powinien być zmoczony wodą lub piwem. Najlepiej zrobić to pędzlem ze szczeciny.
- Jest to lepszy sposób jak smarowanie chleba jajkiem, jak robi wiele osób. Przez smarowanie bowiem wodą tworzy się twardawa skórka, która po upieczeniu stanowi o urodzie chleba.
- Z garnca mąki powinny być 3 spore chleby.
- Piec powinien być bardzo gorący.
- Chleb wiejski – całe pieczenie od rozczynu do upieczenia chleba powinno zająć 6 godzin.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]