Chlebek domowy Środy
Chlebek domowy Środy –
ten film tłumaczy pokrótce jak zrobić własny pachnący, pulchny, o twardej skórce chleb domowy. Zobaczycie przepis na chleb orkiszowy z ziarnami, pszenny z sezamem i dodatkowo – razowy.
Chleb Orkiszowy
z ziarnem.
– 200 g mąki orkiszowej,
– 100 g mąki żytniej,
– 100 g mąki pszennej,
– 8 g soli,
– 30 g ziaren słonecznika,
– 30 g ziaren dyni,
– 30 g oleju rzepakowego,
– 130 g zakwasu,
– 200 g wody (45°C),
– ziarna do posypania,
Chleb Pszenny
z sezamem.
– 350 g mąki pszennej,
– 50 g mąki żytniej,
– 8 g soli, 30 g oleju,
– 130 g zakwasu,
– 200 g wody (45°C),
– sezam do posypania,
Chleb Razowy.
– 200 g mąki razowej,
– 100 g maki żytniej,
– 100 g mąki pszennej,
– 8 g soli,
– 30 g oleju,
– 130 g zakwasu,
– 200 g wody (45°C).
Po pięciu minutach tymczasem zmniejszamy temp. do 200°C. Od tego momentu pieczemy 10 minut i natryskujemy ponownie, znowu pieczemy 5 minut. Na koniec wyjmujemy.
Jeśli nie ma termoobiegu, należy też wydłużyć każdy etap pieczenia przed natryskiwaniem o 3 do 5 minut.
UWAGA (23-10-2018):
Chlebek domowy – tymczasem zmodyfikowałem nieco przygotowanie ciasta. Nie wykonuję już rozruchu początkowego tylko po wyjęciu zakwasu z lodówki przygotowuję chleb tak jak w filmie jednak zalewam mąkę wodą o temp. 55°C. Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na 10h i jest OK. W ten sposób można przygotować ciasto np późnym wieczorem i rano upiec 🙂