Ciastka francuskie
Ciasto francuskie robi się bez dodatku cukru. Można z niego robić zarówno wypieki słodkie, jak ciastka francuskie, napoleonki, pierożki francuskie z owocami, makiem czy migdałami, wykwintne strucle czy paluszki, ale też słone. Najbardziej znane wyroby słone to paluszki, paszteciki, vol au vent.
Ciastka posypane migdałami
Składniki:
- ¼ kg mąki,
- ¼ masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżka spirytusu lub octu,
- szczypta soli,
- 3 łyżki wody,
- 5 dag migdałów obranych ze skórki, albo orzechów włoskich,
- 2 łyżki grubego krystalicznego cukru,
Przygotowanie:
- Pozostawiamy masło w temperaturze pokojowej, aby trochę zmiękło. przesiewamy mąkę i odkładamy z niej ¼ porcji.
- Z pozostałej mąki, z połowy jaja, soli, spirytusu i wody zagniatamy ciasto podstawowe, wyrabiamy go starannie do konsystencji ciasta pierogowego ręką. Ciasto powinno być jednolite i gładkie.
- Rozcieramy masło z pozostałą mąką (około 6 dag) przy pomocy łyżki.
- Ciasto podstawowe rozwałkowujemy na około ¾ cm, ale tak, by obwód był cieńszy.
- Na jego powierzchni umieszczamy kwadrat z naszego ciasta maślanego, boki ciasta podstawowego pozakładać do środka formując “kopertę”, wewnątrz której będzie ciasto maślane.
- Następnie kopertę złożyć dwukrotnie “na pół”, rozwałkować, przesuwając lekko wałek “od siebie”. Po przewałkowaniu go na grubość 1 cm złożyć placek trzykrotnie i ponownie rozwałkować.
- Po każdym złożeniu wkładamy ciasto do lodówki na około 20 minut.
- Czynność tę powtarzamy cztery razy. Po ostatnim wałkowaniu wstawiamy ciasto do lodówki na godzinę.
- Po wyjęciu z lodówki wałkujemy go na grubość ¾ cm, smarujemy rozbełtanym jajkiem (½ jaja) i posypujemy posiekanymi migdałami lub orzechami zmieszanymi z grubym cukrem kryształem.
- Lekko uciskamy wałkiem, kroimy w prostokąty 1½ × 7 cm.
- Układamy ciastka w odstępach na blasze, pieczemy w nagrzanym piekarniku (250°C), pieczemy do uzyskania złotawgo koloru. Gorące zdejmujemy ostrożnie łopatką.
Ciastka francuskie posypane cukrem
Ciastka przygotowujemy jak wyżej, potem po wysmarowaniu posypujemy grubym cukrem kryształem i pieczemy według powyżej podanego przepisu.
Pierożki z ciasta francuskiego
Składniki:
- ¼ kg mąki,
- ¼ kg masła,
- ½ jajka,
- 1 łyżka spirytusu lu octu,
- szczypta soli,
- 3 łyżki wody,
- ½ szklanki masy orzechowej albo migdałowej albo 15 dag orzechów włoskich,
- 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze,
- ½ jaja,
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie przygotowujemy jak “Ciastka francuskie posypane migdałami”. Po oziębieniu wyjmujemy go z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ¾ cm. Wykrawamy szklanką krążki, lub kroimy kwadraty (7 × 7 cm), na każdy nakładamy odpowiednią ilość masy, lub drobno posiekanych orzechów wymieszanych ze skórką pomarańczową.
- Po zlepieniu boków układamy je na blasze, powierzchnię posmarować jajkiem.
- Do nagrzanego piekarnika (250°C) wstawiamy blaszkę i pieczemy pierożki.
- Gorące zdejmujemy z blaszki na półmisek (jeśli chcemy je polukrować, nie smarujemy jajkiem przed pieczeniem).

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]