Wyroby cukiernicze

Ciastka francuskie

Ciasto francuskie robi się bez dodatku cukru. Można z niego robić zarówno wypieki słodkie, jak ciastka francuskie, napoleonki, pierożki francuskie z owocami, makiem czy migdałami, wykwintne strucle czy paluszki, ale też słone. Najbardziej znane wyroby słone to paluszki, paszteciki, vol au vent

Ciastka posypane migdałami

Składniki:

  • ¼ kg mąki,
  • ¼ masła, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżka spirytusu lub octu, 
  • szczypta soli, 
  • 3 łyżki wody, 
  • 5 dag migdałów obranych ze skórki, albo orzechów włoskich, 
  • 2 łyżki grubego krystalicznego cukru, 

Przygotowanie:

  1. Pozostawiamy masło w temperaturze pokojowej, aby trochę zmiękło. przesiewamy mąkę i odkładamy z niej ¼ porcji. 
  2. Z pozostałej mąki, z połowy jaja, soli, spirytusu i wody zagniatamy ciasto podstawowe, wyrabiamy go starannie do konsystencji ciasta pierogowego ręką. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. 
  3. Rozcieramy masło z pozostałą mąką (około 6 dag) przy pomocy łyżki. 
  4. Ciasto podstawowe rozwałkowujemy na około ¾ cm, ale tak, by obwód był cieńszy. 
  5. Na jego powierzchni umieszczamy kwadrat z naszego ciasta maślanego, boki ciasta podstawowego pozakładać do środka formując “kopertę”, wewnątrz której będzie ciasto maślane. 
  6. Następnie kopertę złożyć dwukrotnie “na pół”, rozwałkować, przesuwając lekko wałek “od siebie”. Po przewałkowaniu go na grubość 1 cm złożyć placek trzykrotnie i ponownie rozwałkować. 
  7. Po każdym złożeniu wkładamy ciasto do lodówki na około 20 minut. 
  8. Czynność tę powtarzamy cztery razy. Po ostatnim wałkowaniu wstawiamy ciasto do lodówki na godzinę. 
  9. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy go na grubość ¾ cm, smarujemy rozbełtanym jajkiem (½ jaja) i posypujemy posiekanymi migdałami lub orzechami zmieszanymi z grubym cukrem kryształem. 
  10. Lekko uciskamy wałkiem, kroimy w prostokąty 1½ × 7 cm. 
  11. Układamy ciastka w odstępach na blasze, pieczemy w nagrzanym piekarniku (250°C), pieczemy do uzyskania złotawgo koloru. Gorące zdejmujemy ostrożnie łopatką. 

Ciastka francuskie posypane cukrem 

Ciastka przygotowujemy jak wyżej, potem po wysmarowaniu posypujemy grubym cukrem kryształem i pieczemy według powyżej podanego przepisu. 


Pierożki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • ¼ kg mąki, 
  • ¼ kg masła, 
  • ½ jajka, 
  • 1 łyżka spirytusu lu octu, 
  • szczypta soli, 
  • 3 łyżki wody, 
  • ½ szklanki masy orzechowej albo migdałowej albo 15 dag orzechów włoskich, 
  • 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze, 
  • ½ jaja, 

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie przygotowujemy jak “Ciastka francuskie posypane migdałami”. Po oziębieniu wyjmujemy go z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ¾ cm. Wykrawamy szklanką krążki, lub kroimy kwadraty (7 × 7 cm), na każdy nakładamy odpowiednią ilość masy, lub drobno posiekanych orzechów wymieszanych ze skórką pomarańczową. 
  2. Po zlepieniu boków układamy je na blasze, powierzchnię posmarować jajkiem. 
  3. Do nagrzanego piekarnika (250°C) wstawiamy blaszkę i pieczemy pierożki. 
  4. Gorące zdejmujemy z blaszki na półmisek (jeśli chcemy je polukrować, nie smarujemy jajkiem przed pieczeniem). 
pierogi-domowe-surowe


0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x