Ciasto cytrynowe – babka
Przedstawiamy poniżej przepis na ciasto cytrynowe.
Ciasto
Składniki:
- 2 szklanki mąki 650;
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
- ½ łyżeczki soli;
- 2 jaja;
- ¾ szklanki oleju;
- 1¾ szklanki cukru;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny;
- 1 szklanka naturalnego jogurtu;
Lukier
- ¾ szklanki zwykłego cukru;
- ¼ szklanki soku z cytryny;
Ciasto cytrynowe → przygotowanie:
- Mąkę przesiać przez sito, dodając sól i proszek do pieczenia.
- Do dużej misy dodawać kolejno pozostałe składniki ciągle mieszając, na koniec porcjami dodawać mąkę.
- Wlać do foremki „z kominkiem”, piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
- W piekarniku elektrycznym powinien być wyłączony termoobieg, włączyć grzanie z góry i z dołu.
- Kiedy uzyskamy na wierzchu ładną skórkę można wyłączyć górne grzałki piekarnika.
- Sprawdzamy, czy ciasto jest już upieczone przy pomocy patyczka.
- Pozostawiamy do przestygnięcia, jeszcze ciepłe polewamy przygotowanym lukrem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]