Ciasto potrawyPRZEPISY

Ciasto cytrynowe – babka

Przedstawiamy poniżej przepis na ciasto cytrynowe.

Ciasto

Składniki:

  • 2 szklanki mąki 650;
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • ½ łyżeczki soli;
  • 2 jaja;
  • ¾ szklanki oleju;
  • 1¾ szklanki cukru;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny;
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu;

Lukier

  • ¾ szklanki zwykłego cukru;
  • ¼ szklanki soku z cytryny;

Ciasto cytrynowe → przygotowanie:

forma-do-budyniu-babki
Forma do babki, budyniu.
  1. Mąkę przesiać przez sito, dodając sól i proszek do pieczenia.
  2. Do dużej misy dodawać kolejno pozostałe składniki ciągle mieszając, na koniec porcjami dodawać mąkę.
  3. Wlać do foremki „z kominkiem, piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
  4. W piekarniku elektrycznym powinien być wyłączony termoobieg, włączyć grzanie z góry i z dołu.
  5. Kiedy uzyskamy na wierzchu ładną skórkę można wyłączyć górne grzałki piekarnika.
  6. Sprawdzamy, czy ciasto jest już upieczone przy pomocy patyczka.
  7. Pozostawiamy do przestygnięcia, jeszcze ciepłe polewamy przygotowanym lukrem.
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
  yasr-loader

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x