Ciasto francuskie po francusku
Czy może być coś bardziej francuskie niż ciasto francuskie po francusku?
Składniki:
- 40 dag masła, 40 dag mąki, woda, sól.
- 25 dag masła, 30 dag mąki, ½ łyżeczki soli, woda.
- 12½ dag masła, 25 dag mąki, szczypta soli, ¾ szklanki wody.
- 25 dag masła lub margaryny, 25 dag mąki, sól, około 1 filiżanki wody (na 40 dag mąki).
Przygotowanie:
- Proporcje składników wzięte zostały z fachowej literatury francuskiej.
- Sposób wykonania każdego z przepisów jest zbieżny i polega na:
- przesianiu mąki na stolnicę,
- osoleniu i stopniowym wlewaniu wody w trakcie zarabiania ciasta końcami palców,
- zagnieceniu ciasta ręką,
- starannym wyrobieniu,
- uformowaniu kuli,
- pozostawienie jej pod przykryciem przez 2 minut,
- rozwałkowaniu ciasta na stolnicy lub lepiej na marmurowej desce posypanej mąką.
W kolejności następuje: zmiękczenie masła przez wyrabianie go ręką, ułożenie go w środku rozwałkowanego placka, uformowanie go w kwadrat ręką (pięścią), przykrycie warstwy masła poprzez założenie ciasta z dwóch stron do środka, złożenie go na pół, przewałkowanie, ponowne złożenie i wstawienie do lodówki na 20 minut.
Powtórzenie czynności składania, rozwałkowania ciasta (na posypanej mąką stolnicy) i schładzania ma miejsce 5 do 6 razy. Po ostatnim następuje uformowanie i upieczenie wyrobów w bardzo gorącym piekarniku.
Ciasto francuskie po francusku – warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki o możliwie wysokiej zawartości glutenu.