Ciasto potrawyPRZEPISYWypiekane

Ciasto piernikowe piernik staropolski

Ciasto piernikowe – Jak to robić?

Piernik – ciasto piernikowe, z pewnością jest ciastem półkruchym. Jednak ze względu na technikę wykonania, odmienny smak, uzyskany dzięki specyficznym przyprawom korzennym jak i innym dodatkom, powstaje nowe, charakterystyczne, osobne ciasto.

Ciasto piernikowe charakteryzuje się brązową barwą, miodowym smakiem, korzennym aromatem oraz dużą wilgotnością. Piernik po upieczeniu można stosunkowo długo przechowywać, a przede wszystkim starsze są bezsprzecznie smaczniejsze od świeżych (stąd powiedzenie „stary piernik”).

Obecnie piernik, ciasto piernikowe piecze się znacznie rzadziej, najczęściej przed świętami.

Podstawowymi składnikami ciasta piernikowegomiód naturalny (lub sztuczny), mąka (pszenna, żytnia, owsiana lub mieszana), cukier, jaja, tłuszcz i środek spulchniający (soda lub proszek do pieczenia), zmielone przyprawy korzenne (cynamon, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir itp.) i bakalie.


Jak przygotować ciasto?

  1. Przygotować formę, w której będzie pieczony piernik: wysmarować tłuszczem
    i wysypać tartą bułka lub mąką;przesiać mąkę wraz ze środkiem spulchniającym i umieścić ją w naczyniu;
  2. Bakalie umyć, przebrać sparzyć, rozdrobnić i oprószyć mąką;
  3. Rozgrzać miód z tłuszczem, a czasami i z cukrem;
  4. Wlać do mąki ostudzony miód lub zaparzyć mąkę gorącym miodem;
    połączyć masę z jajami, przyprawami korzennymi i ewentualnie z innymi składnikami;
  5. Dokładnie utrzeć ciasto ręcznie (przy pomocy pałki drewnianej) lub mechanicznie;
    umieścić ciasto w przygotowanej formie (do połowy jej wysokości);
  6. Piec ciasto w temperaturze 150÷160°C, a pod koniec pieczenia,
    kiedy ciasto dobrze wyrośnie, temperaturę piekarnika nieco podnieść.
  7. Czas pieczenia 40÷60 minut, a nawet dłużej w zależności od wielkości formy;
  8. Wyjąć upieczony piernik, ewentualnie po wystudzeniu przeciąć go
    i przełożyć dżemem lub kremem i posypać cukrem—pudrem lub polukrować;
  9. Pierniki sporządza się z ciasta pół-gęstego lub gęstego, które wałkuje się przed umieszczeniem go w formie.

Drobne pierniczki sporządza się przede wszystkim z ciasta gęstego, z którego wykrawamy ciastka lub formujemy je w rękach w postaci niewielkich kuleczek. Piecze się je na blachach lekko natłuszczonych. Ułożone rzędami w odległości około 1 cm od siebie, dlatego że mogą się skleić. W umiarkowanie gorącym piekarniku przez około 8÷15 minut.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x