Ciasto piernikowe piernik staropolski
Ciasto piernikowe – Jak to robić?
Piernik – ciasto piernikowe, z pewnością jest ciastem półkruchym. Jednak ze względu na technikę wykonania, odmienny smak, uzyskany dzięki specyficznym przyprawom korzennym jak i innym dodatkom, powstaje nowe, charakterystyczne, osobne ciasto.
Ciasto piernikowe charakteryzuje się brązową barwą, miodowym smakiem, korzennym aromatem oraz dużą wilgotnością. Piernik po upieczeniu można stosunkowo długo przechowywać, a przede wszystkim starsze są bezsprzecznie smaczniejsze od świeżych (stąd powiedzenie „stary piernik”).
Podstawowymi składnikami ciasta piernikowego są miód naturalny (lub sztuczny), mąka (pszenna, żytnia, owsiana lub mieszana), cukier, jaja, tłuszcz i środek spulchniający (soda lub proszek do pieczenia), zmielone przyprawy korzenne (cynamon, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir itp.) i bakalie.
Jak przygotować ciasto?
- Przygotować formę, w której będzie pieczony piernik: wysmarować tłuszczem
i wysypać tartą bułka lub mąką;przesiać mąkę wraz ze środkiem spulchniającym i umieścić ją w naczyniu; - Bakalie umyć, przebrać sparzyć, rozdrobnić i oprószyć mąką;
- Rozgrzać miód z tłuszczem, a czasami i z cukrem;
- Wlać do mąki ostudzony miód lub zaparzyć mąkę gorącym miodem;
połączyć masę z jajami, przyprawami korzennymi i ewentualnie z innymi składnikami; - Dokładnie utrzeć ciasto ręcznie (przy pomocy pałki drewnianej) lub mechanicznie;
umieścić ciasto w przygotowanej formie (do połowy jej wysokości); - Piec ciasto w temperaturze 150÷160°C, a pod koniec pieczenia,
kiedy ciasto dobrze wyrośnie, temperaturę piekarnika nieco podnieść. - Czas pieczenia 40÷60 minut, a nawet dłużej w zależności od wielkości formy;
- Wyjąć upieczony piernik, ewentualnie po wystudzeniu przeciąć go
i przełożyć dżemem lub kremem i posypać cukrem—pudrem lub polukrować; - Pierniki sporządza się z ciasta pół-gęstego lub gęstego, które wałkuje się przed umieszczeniem go w formie.
Drobne pierniczki sporządza się przede wszystkim z ciasta gęstego, z którego wykrawamy ciastka lub formujemy je w rękach w postaci niewielkich kuleczek. Piecze się je na blachach lekko natłuszczonych. Ułożone rzędami w odległości około 1 cm od siebie, dlatego że mogą się skleić. W umiarkowanie gorącym piekarniku przez około 8÷15 minut.