Czarna kawa ziarnista – obudź się
Czarna kawa ziarnista
może być parzona na różne sposoby, ale zawsze stawia nas na nogi. Najprościej: porcję kawy zalać wrzącą wodą i zaparzyć wrzątkiem..
- W ekspresie do kawy,
- Przez zalanie mielonej kawy wrzątkiem,
- Wreszcie po turecku.
Można ją podawać z dodatkiem płynnej lub bitej śmietanki.
Przygotowanie:
- Kawę najlepiej zaparzyć w ekspresie do kawy.
- W przypadku, kiedy nie mamy takiego ekspresu należy połowę zmielonej kawy zalać zimną wodą w naczyniu używanym wyłącznie do gotowania kawy, gotować 2– 3 minuty, dodać resztę kawy, zaparzyć, odstawić z ognia, szczelnie przykryć.
- Po 10 minutach zlewamy napar przez sitko do ogrzanego imbryka lub nagrzanych filiżanek.
- Można również polecić kawę parzoną “po turecku”.
- Kawę podajemy bardzo gorącą.
- Kawę naturalną można przyrządzić z domieszką.
- Można dodać bitej śmietanki.
Podsumowanie: Można zrobić ją na różne sposoby, ale zawsze stawia nas na nogi. Zawsze też czarną kawę przyrządzić inaczej: porcję kawy zalać wrzącą wodą i zaparzyć.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]