Rogaliki krucho drożdżowe z masą orzechową
Rogaliki krucho drożdżowe z masą orzechową.
Doskonały deser, szybko przygotowywany, dość łatwy acz na pewno atrakcyjny. Często je robię, zwłaszcza kiedy spodziewam się gości. Jednym słowem to rzecz jasna, «Rogaliki krucho drożdżowe z masą orzechową».
Składniki:
ciasto:
- ½ kg mąki krupczatki,
- 15 dag masła lub margaryny,
- wanilia,
- 3 żółtka,
- 2 jaja,
- 5 dag drożdży,
- 15 dag cukru–pudru,
- skórka cytrynowa,
- ⅛ l śmietany,
masa orzechowa:
- ¼ kg orzechów włoskich,
- ¼ kg cukru,
- wanilia,
- 2 białka,
- tłuszcz do formy,
- ½ jaja do smarowania ciasta,
Przygotowanie:
- Przyrządzić masę orzechową według przepisu „Masa z orzechów włoskich lub laskowych I”, zamiast śmietanki dać dwa białka i utrzeć razem z orzechami.
- Drożdże wpierw rozetrzeć w garnuszku z jedną łyżką cukru.
- Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, później dodać cukier, jaja, surowe żółtka, płynne drożdże, śmietanę, wanilię i skórkę cytrynową, szybko zagnieść ciasto (jak kruche ciasto), gdyby było zbyt gęste, dodać więcej śmietany.
- Ciasto wywałkować na grubość ½cm w formie prostokąta, następnie kroić w pasy szerokości≈10 cm, następnie pasy kroić w trójkąty, smarować cienko białkiem, nakładać na środku masę orzechową, zwijać w ten sposób, aby koniec trójkąta wypadł na środku i był odwrócony do środka rogalika.
- Nadać formę rożków.
- Ułożyć na posmarowanej blasze, zostawić przykryte w temperaturze pokojowej, aby wyrosły.
- Gdy wyrosną, posmarować rozmąconym jajem, piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 20 minut.
- Z tego samego ciasta można przyrządzić rogaliki z masą serową, makową i także marmoladową.
- Z tej porcji otrzymamy około 20 rogalików średniej wielkości.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]