Domowa musztarda
Domowa musztarda.
Składniki:
- 20 dag gorczycy – łącznie:
- biała – łagodna,
- czarna – ostrzejsza,
- brązowa – sarepska – najostrzejsza,
- ¼ l octu winnego lub jabłkowego,
- 50 ml białego wina (zamiennie wody),
- 30 ml oleju,
- 50 ml miodu,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
Domowa musztarda – przygotowanie:
- Najpierw do garnuszka wsypujemy gorczycę. Z zależności od typu musztardy bierzemy białą, lub pomieszaną białą i czarną, czy brązową.
- Do drugiego naczynia wlewamy wino (wodę), ocet, miód i przyprawy i podgrzewamy do zagotowania.
- Można nie dodawać miodu, jeśli nie chcemy mieć miodowego smaku. Wtedy dodać taką samą ilość cukru.
- Gorącą zalewą zalać ziarna gorczycy i pozostawić do następnego dnia, aby spęczniały.
- Kiedy gorczyca wchłonie zadany płyn, całość miksujemy.
- Gdyby domowa musztarda była zbyt gęsta, można do niej dodać nieco więcej wina lub wody.
- Całość na koniec przekładamy do słoika (słoików) i pozostawiamy do sezonowania.
- Na koniec najważniejsze. Sezonowanie musztardy trwa. Od kilku tygodni do nawet kilku miesięcy.
- Możemy ją doprawić do smaku. Smak zaostrzają wino i piwo, łagodzą miód i cukier.
- W zależności od typu musztardy otrzymujemy:
- Delikatesowa – w smaku łagodna, o jednorodnej konsystencji.
- Sarepska – to mieszanka białej i ciemnej gorczycy gruboziarnistej, dość ostra. Gorczyca ta jest uprawiana głównie w Rosji.
- Kremska – kremowa i łagodna, słodkawa z dodatkiem delikatnego octu i spirytusu winnego. Nazwa pochodzi od austriackiego regionu Kremstal.
- Dijon – mieszanka obu gorczyc z dodatkiem białego wina.
- Francuska – z octem winnym i dodatkiem całych ziaren białej i ciemnej gorczycy.
- Stołowa – łagodna albo nieco pikantna o barwie jasnożółtej.
- Rosyjska – łagodna lub nieco pikantna z dodatkiem ciemnej gorczycy.
W skrócie: na dobór smaku wpływają sól, cukier, miód, wino, chrzan. Odpowiednio dosmaczona musztarda zadowoli każdego smakosza, dodatkowo jest pewność nieobecności wszelkich konserwantów często obecnych w wyrobach przemysłowych. Poprawia także przemianę materii i pozytywnie wpływa na układ trawienny. Poza tym działa moczopędnie i łagodzi bóle reumatyczne. Może pomóc również przy bólu gardła.
Musztarda jest dodatkiem wielu potraw, sosów, stanowi też niezastąpiony dodatek do wędliny.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]